top of page
  • Eveliina Hokkanen

Hiilellä peitetty - kirja ympäristöahdistuksesta ja epätäydellisestä maailmasta

Minulla on aina ollut vilkas mielikuvitus ja olen aina rakastanut tarinoita. Olin 6-vuotias, kun päätin, että isona minusta tulee kirjailija. En osannut silloin vielä edes kirjoittaa, vaan sanelin tarinoitani päiväkodin tädeille, sisaruksilleni ja vanhemmilleni, jotka kirjoittavat tarinani ylös. Heti kun opin kirjoittamaan ja lukemaan, ryhdyin itse kirjoittamaan tarinoita. Kirjoitin niitä aina. Jokaisena merkki- tai juhlapäivänä saivat perheenjäseneni lahjaksi minulta keksimän tarinan.


Alakoulun viimeisillä luokilla kirjoittamisesta alkoi tulla systemaattisempaa. Koulun kirjoitusprojekti sysäsi minut tekemään kirjaa aikamatkailusta Kiinan historiaan, jonka myöhemmin lähetin kustantamolle. Sain hylkäävän vastauksen sille projektille, mutta intoa se ei sammuttanut. Yläkoulussa ryhdyin kirjoittamaan toista kirjakäsikirjoitustani, joka näki päivänvalonsa kahdeksan vuotta myöhemmin syksyllä 2020. Lapsuuden unelmani oli toteutunut ja minusta oli tullut kirjailija.


Ensimmäinen kirjani Naavalla kiedottu, käsittelee ahdistusta, paniikkia ja hyväksytyksi tulemisen kaipuuta. Se kertoo nuoren Jutan kautta, miten yhtäkkiä alkavat paniikkikohtaukset rikkovat tavallisen nuoren elämän. Ahdistus seuraa Juttaa kaikkialle, kotiin, kouluun, kotibileisiin ja seurakuntaan. Vain metsän keskellä, luonnon ympäröimänä Jutta saa kokea olevansa vapaa elämään omana itsenään.


Minulle tärkeitä tavoitteita Naavalla kiedottu kirjan kohdalla oli kertoa tarina tavallisen nuoren näkökulmasta. Tarina niistä haasteista ja ongelmista, joihin lähes jokainen nuori törmää jossakin vaiheessa elämäänsä. Saanko olla sellainen kuin olen? Kelpaanko minä? Miten kanavoin vaikeat ja isot tunteet? Miten löydän tasapainon elämälle? Näitä isoja kysymyksiä Jutta pohtii kirjassa ja niihin hän etsii vastauksia. Tärkeänä miljöönä kirjassa on luonto, jonne Jutta pakenee omia tunteitaan ja jossa Jutta saa kokea vapautta. Luonto on paikka, missä saa hengittää, luonto on paikka, missä saa kokea olevansa hyväksytty. Luonto on paikka, missä voi kokea olevansa turvassa.


Luonto on omassa elämässäni ollut aina läsnä ja se on ollut itselleni se tärkein paikka tässä maailmassa. Tämän vuoksi haluan myös kirjoituksissani tuoda ilmi luonnon monipuolista kuvausta ja viedä lukijan aivan luonnon keskelle ihmettelemään, haistelemaan ja koskettamaan sen elementtejä. Toivon, että luonnonkuvaukset voisivat herättää lukijassa arvostusta upeaa luomakuntaamme kohtaan ja saada myös sieltä toivoa tämänhetkiseen maailmantilanteeseen, jossa luontoa uhkaavat monet vaarat.


Heti ensimmäisen kirjan jälkeen aloin työstämään jo aiemmin aloitettua käsikirjoitusta, jossa luonnolla on jälleen suuri rooli. Olin pitkään seurannut uutisointia ilmastoahdistuksesta ja ilmastonmuutoksen kehittymisestä. Samaan aikaan olin uumoillut tarinaa syömishäiriöstä ja siitä toipumisesta. Yhdellä pyörälenkilläni minulla välähti ajatus, että nämä kaksi teemaa tulisi yhdistää. Minun olisi luotava päähenkilö, joka sairastaa klimatoreksiaa eli pakonomaista tapaa elää ja syödä mahdollisimman ilmastoystävällisesti. Minun olisi luotava kirja, jonka pääteema on voimakas ilmastoahdistus.


Tänä talvena ilmestynyt romaani Hiilellä peitetty kertoo nuoren Varpun kautta tarinan, millaista on elää ilmastoahdistuksen keskellä ja tasapainoilla epätäydellisen maailman keskellä. Millaista on, kun uutisotsikot tulevat ihon läpi ja saavat haukkomaan henkeä, kontrolloimaan elämää, tuomitsemaan omat ja toisten väärät teot ja vie lopulta elämänhalun. Miten löytää sellainen tasapaino elämään, että voisi nauttia siitä hyvästä, mitä maailmassa on, unohtamatta ekokatastrofia? Miten löytää sellainen elämäntapa, jossa voi tehdä oman osuutensa ilmastonmuutoksen hillitsemiksesi, mutta jossa jää tilaa hengittää? Miten löytää tasapaino toisten elämään vaikuttamisen suhteen?


Kirjassa käsitellään paljon ajankohtaisia teemoja kuten metsähakkuita, ympäristöaktivismia, ilmastopakolaisuutta ja ilmiöitä, joita jo nyt voimme nähdä ilmastonmuutoksen tekevän niin meillä Suomessa kuin maailmalla. Toivon sydämestäni, että tämä kirja voisi antaa ilmastoahdistuksesta kärsiville vertaistukea ja toivoa. Toivon, että tämä kirja voisi herätellä ymmärrystä ja empatiaa niille ihmisille, joille ilmastonmuutos tuntuu vielä käsittämättömälle ilmiölle. Toivon, että tämä kirja voisi rakentaa siltoja eri lailla ilmastonmuutokseen suhtautuvien ihmisten välille.


Juttu julkaistu Vihreä kirjasto -hankkeen nettisivuilla.

https://www.kirjastot.fi/vihreakirjasto/ajankohtaista/Hiilell%C3%A4/peitetty/-/kirja/ymp%C3%A4rist%C3%B6ahdistuksesta/ja/ep%C3%A4t%C3%A4ydellisest%C3%A4/maailmasta?language_content_entity=fi


47 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
DSC_0157_edited.jpg

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa? Kerro ja jaa se muille. 

bottom of page